Wednesday

Teman Ler Ter..dok kenal koo? Me at a glance..sejarah 18 tahun lalu...hehehe


As-Salam........



  Tadi pi wat keja kat Wisma Darul Aman, penat tak hengat sampai lupa makan minum. Dekat-dekat nak balik tu teman terserempak ngan MB Kedah si Ustak Azizan...ganaih ayor muke deme tu..ganaih. Tapi macm biasak la teman idok ler salute hulur tangan nak salam walaupun kawe napok dio mace nok huluq tangan nok salam...al-maklum laa tangan teman penuh minyak. Kawe senyum jee....senyumm, tak perlu kata apa-apa. Walau dale hati nok jugak tanya.."Boleh menang ka pilihanraya hok nok mari dekat dah ni..." Tapi secara seriusnya aku tok penah respek sangat ngan barisan 'bangsawan politik' mahupon yg ade title datuk-matuk nih, sebabnya rahsia...aku udah lihat banyak benda yg berlaku depan mate aku ni perihal pasal depa nih kononya mulia dimate masyarakat, padahal..haram perangai mcm......teman malaih nak sambung ayat tuh..paham-paham udah lerr


   Udah-udah ler melalut merata, entry teman kali ni mengenai teman "at a glance"...It's me..DinBrasco! Kalau zaman memula IT masuk Malaya, teman pakai nickname Vasilli Zaitsev sebab teman minat giler dok hingat kat lagenda perang dunia ke-dua dari Russia...legendary Russian Sniper yg mengalahkan Sniper dari Jerman. Masa tu die jadi ikan emas Stalin dan bahan propaganda Khrushchev. Namun begitu propaganda depa ni berjaya menghalang kemaraan pihak Jerman di Stalingrad.




Haaa...ensem tak kawe..???.Hehehe...kalau dulu teman bercita-cita nok jadi pegawa tentera, nok jadi sniper terhebat walaupon dah sebelah kaki dah hampir berjaya masa teman diterima masuk ATMA (Akademi Angkatan Tentera), tapi maso tu mak teman idok ler paham sangat pasai benda ni...dia ingat masuk askar biasa..soo dia soh balik....so kerana patuh kat mak..teman pon balik lerrr walau dah dekat dua bulan teman kat akademi tu....


"Jangan nok gatai kerja ngan Kera-jaan" Kata mak teman


Soo sampai sekarang lerrr teman taboo nok kerja kerajaan....tapi la ni teman paham pasai aper mak teman habaq macamtu kat teman....banyak kelemahan dari kebaikan (orang gomen jangan terasa yer...hehehe)


Dek kerana tak berjaya jadi sniper, jadi photographer pon jadik lerrr....Tapi teman ni bukanlah jenih buat duit ngan benda nih...sekadar hobi jeee walaupon ramai yg panggil nok bayor teman jadi wedding photographer depa...soriii wa tarak minat.



Sambil-sambil menaip ni teman dok dengor lagu Adelle life kat Albert Hall, ala.. hall yg Datuk Siti wat konsert pastu paksa habis semua warga Malaya kat London pi dengor konsert dia, nak bagi napok ramai..hahaha. Nyanyi dok taro mano pon. SPM pon failed habis..tapi Berita Tibi Tiga Suku, Berita Hairan dan Utusan Bangladesh dok habag yg dia pass SPM sangat cemerlang!!! Agrregat dia banyak sampai tiga puluh lebih tuh yg buat dia cemerlang, aku ni agrregat single digit ni sikit soo dok berapa cemerlang lerr. Bravo Siti!!! Kahkahkah...


Kawe ni bukan ler minat sangat ngan muzik, tapi tau ler jugok main music sikit-sikit, tapi laa ni haram satu kod pon udah dok ingat...yg ingat mcmna nak cari pitih lebih nok perabih kat kedai gajet elektronik..kihkih.


Gambo kat ataih tu percaya atau idok...gambo maso teman tingkatan 5. Teman satu-satunya yg diberi kebenaran oleh pihak skoloh kawe untuk simpan rambut panjang...hahahaha,...terima kasih cekgu...huhhh!!! Terima kasih cekgu kerana memalukan aku dikhalayak ramai..Terima kasih cekgu yg kata aku tadak masa depan....aku akan ingat jasa-jasa korang sampai mati...ini dendam kesumat aku. Pelajar yg kome kata tadak masa depan nilah yg mengharumkan nama sekolah sampai ke Jepon, yg bodoh ni la jugaklah yg takdan result SPM keluar dah masuk 'U' sedangkan yg lain, yg korang kata cerdik dan baguh sedang terkial-kial dok isi borang UPU.....Aku harap guru-guru anak aku nanti takde lagi paradigma yg mcm guru aku dulu!!

Sekolah ku...


Cer cuba try test teka mana satu teman.....hehehehe...ni maso kat 'U' di Pulau Mutiara..Unibersiti Sayang Menyayang. Memang pon ..dengan rupa paras kehenseman aku berjaya memikat hati wanita..kahkahkahkahka!!!! Dan dengan kehenseman ini jugaklah aku kenal apa itu sihir...owh wanita, kalau dulu aku 70kg berat, dek kerana sihir laa...ni tak sampai pon 50kg. Kesan yg mendalam walaupon dah berapa lama masa berlalu. Teman malaih nak cerita kisah gelap teman yg nih....tunggu ler nanti kalau ade masa nanti teman cerita. Sebab ianya sangat sedih mcm cerita Ibu Mertuaku lakonan P Ramlee.....sedih beb!!


Awai bulan lepaih masa teman balik owhh kelantanku, jengok ayoh teman yg terlantar kat spital Kuala Krai, tetiba teman nampok satu gambo aweks misi yg terpampang kat pintu wad ICU....berderau daroh teman....cinta berputik kembali..hehehe. Kekasih awal dan terakhir....baju kuning ter..hehe. Kalau dulu mak teman sangat berkenan...tapi biasa laa...jodoh ketentuan Ilahi!!

Haaa..ada iras-iras Aziz M Osman tak???....Ni kawe maso muda-mudi, sebeloh teman tu assistan teman. Masa ni teman jadi pengarah seni dan videographer kat Unibersiti Sayang Menyayang nun...soo kepada dslrfag kat luaq sana teman nak habaq mai bahawasanya teman ni bukan baru dlm dunia fotography nih..lama dah, cuma sekarang ni je teman serius sikit walaupon dok berapo serius....

Teman rasa takat ni la dulu merapu-meraban serba sikit mengenai teman...teman takleh nok elaborate banyak-banyak sbb takut nanti takde idea untuk next entry. So entry kali ni mungkin akan jadi headline tuk cerita panjang lebor teman in the next time ...
Ok..kbaiii...

4 comments:

MFTAQIYUDDIN said...

Assalamualaikum Cik Din

Seronok bila tengok Cik Din update blog.

Macam macam pengalaman hidup ni.Susah senang.Kena jalani juga bila fikir masa depan dan orang tersayang (termasuk bakal orang tersayang).

Kata Joe Perry Aerosmith- It's a trip (dalam menempuh kehidupan dari mula sampai akhir).

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yob Din,

bior bebenor Yob!
Sat kecek Kedah, sat Perak, mana satu nih!
Citer Vampire dah abis ke?
Haihhh nostalgia melodrama zaman memuda dulu. Kemain!

$uNmeloN said...

saya rindu sama ini blog! muahahaha...

eswardihassan said...

SEMART BRO MASA MUDA02 DULU NOO,HAHAH