Monday

Kepada siapa post ni dituju??



As-Salam..

Buat masa sekarang ramai yang dok berkongsi dan mengerah orang-orang lain untuk membantu Syria dan Rohingya di Burma. Tapi aku kurang pasti kepada siapa post2 sebegini ditujukan?

Yang berlaku di Syria adalah civil war, manakala di Burma adalah penghapusan etnik oleh kerajaan memerintah.....

Keadaanya adalah amat berbeda jika dibandingkan dengan apa yang berlaku di Bosnia, dimana melibatkan negara lain menyerang negara lain. Peperangan civil adalah amay menyukarkan untuk kita masuk campur kerana terikat kepada beberapa undang2 perang dunia yang disepakati ramai....

Susah aku nak terang benda ni....tapi satu je aku nak pesan kat kengkawn, jangan menunding jari dekat orang lain jika kita sendiri tak pasti dengan diri sendiri. Jika anda hendak membantu Syria sebagai contoh..silakan kesana ..nak lawan dengan apa?? Keris?..sudah tentu anda sendiri tak pernak pegang senjata kan??? So macamana nak lawan??

Jumlah tentera syria yang pro Bashar sendiri pon jumlahnya melebihi bilanga rakyat negara kita....moh Jihad....Jihad tanpa persediaan maknanya misi bunuh diri beb. Ingat Civil Wars!!!!

Tetiba je aku teringat sejarah perang tel8uk dulu imana beratus2 masyarakat kampung aku bersungguh nak pergi ke Iraq nak membantu Iraq...tapi bila ditanya pernah tak pegang M16?? Sorang pon tak dapat menjawab..sahkan M16...senapang angin pon tak pernah....itupon belom lagi tanya pernah bunuh orang ke tidak!!

Aku disini bukanlah tidak bersimpati dengan Syria dan Rohingya...tapi secara serius aku tak mampu...yang aku mampu hanyalah berdoa untuk keselamatan dan kelangsungan kehidupan mereka..Semogga Allah membantu mereka!!! Amin

1 comment:

Lantak Hangpa La said...

akhirnya IDUP balik belog nih