Tuesday

Up n' Down-(My Education)

Assalamualaikum.. Hari aku berpanas terik terkejar-sana, terkejar sini untuk mendapatkan tandatangan dan verification kerja-kerja yang dah siap aku lakukan untuk bulan lepas(February)sampai terlupa pasal ulangtahun kelahiran aku yang kali ke-3x-an dah terlepas beberapa hari, iaitu pada 27 Februari.
Dikala panas terik petang, aku singgah di sebuah gerai tepi jalan yang terpampang banner "Air Nira". Wahh!! bagus juga ni untuk menghilangkan dahaga!! Kalau di Kelantan ianya lebih dikenali "Air Tuak", jangan terkeliru ngan "Tuak Sarawak". Tuak Kelantan adalah Halal dan tidak mabuk!!

Aku pun memesan segelas nira bersama laksa, dan oleh kerana meja yang disediakan adalah terhad, aku pun menumpang disebuah meja yang dipenuhi oleh pelajar-pelajar lelaki Institut Insaniah(Universiti Insaniah). Sambil menikmati laksa dan 'ayak' nira aku mendengar penuh minat apa yang dibualkan oleh para pelajar pelajar nih. Semua yang dibicarakan oleh depa adalah mengenai bab-bab kuliah depa dan kehidupan dunia ilmu penuh Ilmiah. Yadayada..bla..blaa..aku dengar je sambil menyedut ayak' nira. Sambil-sambil aku dok tunduk mengadap laksa, melalui anak mata aku yang tajam aku dapat melihat 'student-student' tu tadi dok jeling aku semacam jeee....yelaa, aku ni dah lah berpakaian selekeh, tangan penuh minyak dan langsung tak 'grooming'. Seraya aku pun bertanya kat depa tuh..

Aku:"Kenapa adik pandang abang mcm tu?"

Para Student:"Ehh..takde lah bang, abang keja? baju, tangan, muka penuh minyak??"

Aku:"Biasala dik kerja,...Alahh..keja biasa-biasa je dik, maklumlah tak belajar tinggi"

Para Student:"Tu la bang ...pelajaran itu amat penting! Baru dapat keja hebat....gaji pun hebat! Baru boleh dapat isteri hebat..hahahha(depa gelak)"

Dalam hati aku: Cehh.selekeh-selekeh aku pun dapat gak bini dari nasab keturunan Nabi Muhammmad...Cik Pah Kedah lagi

Dalam hati aku.."Isshh..bebudak ni nak kena ayat pemati aku nih!"

Aku:"Adik ni abis belajar nanti nak keja apa?"

Depa tak menjawab persoalan aku dan terus mengkritik "Middle Class People/Orang yang tak berpelajaran tinggi"

Selang beberapa ketika, laksa dalam mangkuk aku pun dah habis, depa sambung bertanya kepada aku.

Para Student:"Abang nih dah kahwin ke? Anak berapa?"

Aku:"Dah! Anak dua, sepasang lelaki dan perempuan."

Para Student:"Mesti susah nak bela anak kalau gaji tak cukup banyak...Tengok dalam TV macam-macam masalah berlaku...yadayada.tak pandai bahasa Inggeris....bla..blaa.."

(Depa dok bincang pelbagai permasalahan masyarakat yang berlaku oleh kerana tekanan ekonomi dan masalah sosio-keluarga yang ditayangkan dipelbagai sumber media-massa). Aku dok dengar je, sambil menyedut nikotin. Aku tak mencelah langsung kerana aku nak lihat berapa jauh dan dalam pemikiran 'student-student' mengenai masyarakat Malaysia secara umum dan tahap pendedahan mereka kepada sosio-ekonomi rakyat-rakyat Malaysia. Tup..tap..depa menanyakan soalan seterunya setelah 20-minit depa dok berpidato.

Para Student:"Abang dulu belajar sampai mana (dengan riak muka yang 'Riak')...bla..bla...gaji cukup makan ke?..bla..blaa??

Aku:(Tak mau bagi can dah sebab aku nak ke destinasi seterusnya)"Abang dulu SPM 6-aggregat, semua solid 'A1', abang masuk ATMA-UTM (Computer Engineering)pastu abang keluar sebab Mak tak restu anak dia jadi Pegawai Tentera, pastu abang Masuk USM sampai tahun 2 je sebab 'course' yang membosankan (Boi-Chem), pastu abang masuk lak Polytecnic Ungku Omar dan menjadi 'Best Student' 'Mechanical Enginnering' straight 4-pointer (Semua A+ setiap matapelajaran dan setiap semester. Abang dapat panggilan 'further' study kat UK tapi abang tak pi sebab mak-ayah abang dah tak mampu nak tanggung. Pastu abang dah keja macam-macam dari gaji RM700 hingga 'lima angka', dari berlemuih' dengan minyak sampailah 'Bertali Leher' macam korang pakai skang!" Tapi semua tu tak penting!! Apa yang penting adalah abang dapat hidup selesa dan bahagia dengan anak-anak, pangkat tinggi gaji banyak kekadang tak menjamin kebahagiaan. Allah akan tarik salah satu nikmat jika kita kufur dengan apa nikmat yang 'Dia' telah kurniakan!..bla..bla..yada..yada (aku dok bersyarah kat depa)"

Depa dok melopong!! Dapat aku rasakan bahawa depa tak percaya dengan apa yang aku cakap. Biasalah 'orang kita' mudah untuk menilai kulit daripada menilai isinya. Bagi memecah kebuntuan suasana, aku pun tanya satu soalan.

Aku:"Kenapa adik-adik ni belajar tinggi-tinggi?" (Soalan maut dari aku)

Para Student:"Sebab dah abis nanti senang nak cari kerja!"

Aku:"OooOo..nak dapat kerja pangkat besar la nih! Abang rasa korang dah silap buat tafsiran, Nabi suruh kita belajar tinggi-tinggi sebab nak umat Islam hidup dengan penuh berilmu, bukanya mengharapkan pangkat dan gaji. Dalam lubang kubur benda tu semua tak dibawa masuk, yang dikira adalah apakah amalan yang dilakukan dengan ilmu yang kita ada!!(Aku tak sempat sambung..sebab depa mencelah)"

Para Student:"Abis tu abang nak kami hidup macam abang? (Dengan nada agak keras) Hidup dengan pendapatan yang tak seberapa!"

Budak ni memang sombong giler!!

Aku:"Adik jangan pandang abang takde mata, jangan cakap macam tu, adik tak kenal pun abang ni sapa. Abang memang nampak selekeh, tapi abang bukanya selekeh..abang ni humble!! Kita sesama umat Islam, kita kena respek dan masing-masing saling menghormati(ayat keras tapi dengan nada yang begitu lembut)

Para Student:"Takdelah..kalau betul abang ni berpelajaran tinggi gaji besar tunjukkan bukti!" (Dengan nada yang sinis sekali...untuk menidakkan apa yang aku cakap)

Aku pun godeklah poket baju dan meletakkan slip gaji aku diatas meja! Depa pun usharlah 'pangkat' dan nilai 'RM' yang tertera diatas slip gaji tuh... Dengan serta merta semua bangun dan beredar, kecuali seorang sahaja merenung aku dengan air muka yang bersalah dan berkata

Student 1:"Saya mintak maaf bang, kami sangka abang macam 'brader-brader' yang lain hanya pandai cakap kosong jee"

Aku:Jangan pandang orang berdasarkan 'kulitnya', pandanglah dengan mata hati dan nilai budi-ilmunya!!"

Apalah nak jadi dengan bangsaku sekarang yang selalu menilai seseorang dari luaranya sahaja, Sudah lupakah kita ini hamba Allah yang wajib saling hormat dan menghormati dan menilai seseorang dari hati-budinya!, bukannya dari kereta apa yang dia pakai, bukannya dari baju apa dia pakai, bukannya berapa gajinya sebulan, bukannya apa pangkatnya!!.

Aku termenung seketika walaupun hati aku begitu lapang sekali setelah memberikan satu pengajaran berguna kepada anak-anak muda tersebut.
Sekian..bertemu lagi

7 comments:

$uNmeloN said...

kan dah kena,anyway thanks che din! peringatan utk saya juga. :)

DINBRASCO said...

Situasi ni dah lama terjadi dikampung2....kejayaan anak2 kampung diukur berdasarkan 'kereta' apa depa pakai, biasanya dikala musim perayaan kerana masa tu ramai pulang kedesa dari kota...ehh..mcm lagu la pulak..

realvista said...

keh keh keh.. teringin nak tengok muka bebudak tu.. snap pakai Nikon D80 + meriam besi..

DINBRASCO said...

Sori bro, lupa nak snap..lagipon meriam tak bawak...sibuk sangat hari ni.

MFTAQIYUDDIN said...

Wowwww....kuang ajaq depa tu. Saya suka tengok hat pempuan Kolej Insaniah tu ja.Manis bertutup aurat.Tak sangka nooo budak belajar kolej religion based gitu pun takda beza dengan institut sekular.

Cik Din dulu pun waktu grup saya mai jumpa dulu di Tesco pun ada pekenakan kami, yang Cik Din habaq sekolah takat Darjah Enam ja. Hahahaha.Manager tu.Dasat knowledge teknikal Cik Din.

Tapi memang betul,saya sendiri pun awal-awal dulu belajar pasal nak cari kerja bagus, gaji besar,jawatan tinggi.Kira psiko cara mudah la tu oleh keluarga dan orang sekeliling.

Bila dah besar ni baru faham tujuan kita belajar ni.Makin tinggi kita belajar,makin rendah patutnya sikap kita.Pesan Almarhum Sultan Johor-'kau mesti lebih rendah dari rumput'.

BTW,saya pun heran la Cik Din dok buat kerja apa la ni di Kedah nu?

MOH KEMBARA said...

Salam Yob Din, panjangnyer stori Yob ni tapi sedap dibaca. Akak pun miskin, keta tak dak, mutu takdak, gerek pun takdak...hmmmm. Tapi pandai Yob menulis citer, ghalit macenye! Tahniah!

MOH KEMBARA said...

Salam YoB Din, meh bagi nama dan alamat penuh kat ruang komen dalam entry "Will the Real Lt T Please Stand Up!" sebab awak memenangi hadiah saguhati. Atau email pun takpa.